Silkeborg Højskole - teater

 

Søndag, den 2. juli, 2000


Godt 16 ankom jeg til højskolen og fik anvist værelse nummer 12. Skolen er bygget som skole i 1969 på initiativ af FDF. Der er tale om et delvist element-byggeri. Værelsesgangene er lange, og alle værelser en ens. Bad og toilet er på gangen. Efter at have pakket ud gik jeg ned i opholdsstuen og fik en kop kaffe. Vejret var fint, så de fremmødte opholdt sig udenfor. Her snakkede jeg lidt med et par stykker, der skulle deltage i friluftsliv. I det hele taget blev det til mange ophold udendørs, da rygning ikke er tilladt inde. Dog havde jeg bestilt værelse som ryger, og der stod da osse et askebæger.

 

Middagen var 17.30 hver dag.

 

Kotelet

Syltede dåsefrugter og bananskiver med flødeskum

 

Umiddelbart efter middagen samledes holdene til introduktion og præsentation. Teaterholdet i foredragssalen, der samtidig er indrettet til teater med lys og diverse teknik. Et glimrende rum, der er bygget til formålet. Vores instruktør, Anni Viuff, kørte nogle "julelege", og holdt fik set hinanden lidt an.

 

Gert, teologistuderende.

Kurt, 36. Medlem af Drabanterne, Ølgod. Rutineret spiller.

Henrik Mogensen, 47, musikskolelærer, gl. FDF'er, Esbjerg. Rutineret.

Vibeke Johansen, ultimo 40, Bjæverskov. Havde ikke lavet teater før.

Maria Nyboe, medio 30 Århus.

Elisabeth Solstad, nyuddannet lærer, Slagelse. Var på højskole med sin mor.

Anne Mette, 26, Kolding. Havde lavet teater før. Hun var meget omhyggelig med det, hun lavede.

Alice Hvass, 59.

Gunvor Nielsen, 29. Deltog i samme kursus sidste år.

Susanne Kirkegaard, ca. 20, tidligere elev, delvis lammet efter en ulykke.

 

Aftensamlingen i opholdsstuen bød på en fortælling om Niels Gødvad, som blev taget for krybskytteri men undgik sin dødsdom ved at undslippe fangehullet på Silkeborg Slot. Flemming var fortælleren. En tidligere elev var hyret til at akkompagnere til fællessangene. Det gjorde det unge menneske meget godt.

 

23.15 gik jeg i seng, men faldt først i søvn 02. I værelset ved siden af havde 4 yngre mennesker gang i snak og bægerklang. Betonbyggeri er meget lydt. Det var lidt irriterende men dog ikke så meget, at jeg gjorde noget ved det. Ihukom et par situationer, hvor jeg heller ikke har tænkt alverden på mine omgivelser.

 

Mandag, den 3. juli, 2000


Morgensamlingen bød på et foredrag om Silkeborgs udvikling. Frokostpausen tilbragte jeg sammen med Kurt og Henrik ved Silkeborg Langsø.

 

Urtesuppe

Lasagne m/ salat

 

Åge Rais, ung filminstruktør fra Århus, fortalte om aftenen og sig selv og sin vej til filmen. Han gjorde det meget underholdende og viste klip fra såvel casting som 2 af sine film "Viggo" & "Tøser og drengerøve". Hans skæve vinkler var morsomme samt interessante, og to timer gik hurtig. Hans gamle Volvo ville ikke starte, da han skulle hjem. To højskolelærere og jeg forsøgte at skubbe ham i gang. Det lykkedes ikke, så Kadett'en måtte levere lidt strøm. Så var der til kaffe i "Solkrogen" sammen med et par yngre lærere og rygere, Jan (speciallærer - evnesvage) og Klement (teknisk skole). I det hele taget var der mange lærere på højskole.

 

Tirsdag, den 4. juli, 2000


Vejret var utrolig flot, og det stod mig klart, at jeg havde fået for få T-shirts med. Da vi var færdige med dagens program, gik turen til Kvickly, hvor jeg fandt de ønskede klude. Anne Mette manglede også et eller andet og var med mig ind til byen.

 

Barderet kalkunbøf med sauterede urter, ovnstegte kartofler og kold sauce.

Fersken

 

Friluftsholdet var ikke på skolen. De skulle overnatte ude i naturen. Aftenens program var følgelig ikke særlig ophidsende: En spadseretur til en nærliggende sø med mulighed for at bade. Jeg valgte i stedet at opsøge Lisbeth & René. De var ikke hjemme, så efter en kort snak med Thomas gik jeg en tur rundt i centrum af byen. Meget lidt er som for 30 år siden. Seminariet der imod lignede sig selv. Der er ikke bygget om overhovedet. Selv nogle af fliserne i skolegården er de samme, som da jeg gik der. De er unægtelig blevet noget medtagne med årene. Ligesom mig. Men bygningerne er nøjagtig de samme. Det kan man jo så lægge det i, man vil.

 

Ved 21.30-tiden var jeg tilbage på skolen til aftenkaffen og højskolesangbogen. Maria fra vores hold akkompagnerede til hvad som helst. Hun kunne i sandhed spille fra bladet. Inden sengetid viste en af kvinderne på akvarelholdet mig, hvad det arbejdede med og fortalte om de oplæg, de havde fået.

 

Onsdag, den 5. juli, 2000


Morgensamlingen blev ledet af Rikke, lærer for raku-holdet. Hun fortalte om pottemagerne i Sorring-området.

 

Så kom dagen, hvor vi fik lidt tekst at arbejde med. Jeg var sammen med Maria, og det lykkedes udmærket for os at sætte teksten ind i forskellige universer. Sidste de af eftermiddagen havde vi stemmetræning og et hav af vejrtrækningsøvelser. Til det formål havde Anni indforskrevet en af sine tidligere elever som instruktør. Nogen stor underviser var han ikke. Så var Thomas, der ligeledes var en af hendes tidligere elever, og som ugen igennem var lærer nr. 2 langt bedre. Den unge mand vidste, hvad han snakkede om og gjorde det på en meget rolig og sikker måde.

 

Hel, stegt rødspætte, kartofler, tykt persillesovs og salat

Jordbær

 

Kl. 19 var der en 8 km kanotur til Svostrup Kro. Først skulle skolens 8 kanoer bæres ned til søen. Henrik var selvskrevet styrmand på den kano, jeg kom i. Som passager havde vi til Vibeke med til Resenbro, hvor kaffen ventede. For at give alle mulighed for at sejle, skulle der skiftes efter kaffepausen, men det lykkedes Henrik og mig at beholde fartøjet. Som passager fik vi et lille gennemsigtigt pigebarn, ca. 15 år. Hun var på højskole sammen med sin mor og havde aldrig prøvet noget så vildt som en kano.

 

Vejret var fortsat glimrende og arbejde med at sejle var minimal. Kun gennem en lille sø måtte vi arbejde lidt. Så snart vi kom in i åløbet første strømme os af sted. Vinden puslede i sivene. Blishøns, lappedykkere og ænder blev liggende på vandet ganske tæt på kanoen. Det var en dejlig oplevelse en lun sommeraften.

 

Svostrup Kro er en gammel 4-længet kro. Her skulle kanoerne slæbes op til skolens kano-trailer. Igen kunne man konstatere, at de unge hurtigt kan finde frem til en siddeplads. Henrik, Vibeke, Maria og jeg fik fornøjelse af at være med, til alle kanoer var forsvarligt anbragt i stativet. Den efterfølgende fadøl gjorde godt. Jeg nød den sammen med Henrik, der fortalte om sit medejerskab af en fredet fiskekutter, "Grønne Erna" af Esbjerg.

 

Skolen bus kørte os 22.45 tilbage til højskolen.

 

Torsdag, den 6. juli, 2000


Til morgensamlingen fortalte maler-holdets lærer, Erik, om Jorns inspiration af Romerriget. Og så gik det ellers med krops- og teaterøvelser. Vi havde fået en ny stump dialog. Min nye partner blev Anne Mette. Gennem forskellige øvelser blev der fastlagt et lille spil, og dagen sluttede med, at vi hver for sig skulle vælge en rekvisit og lidt kostume. Mit valg blev et vaskebræt og en fløjlsjakke.

 

Avocado med rejer

Spinattærte med salatbar

 

Aftenen sluttede med sange. Over en øl lærte Kurt mig at spille pool. Han vandt 2 gange for mig ved at støde den sorte kugle i hul.

 

Fredag, den 7. juli, 2000


Anni holdt morgensamling og fortalte H.C. Andersens historie "Ib og lille Christina", der foregår på Silkeborg-egnen.

 

Dagen var sat af til at få 5 små dialoger lavet til teater. Hver gruppe fik 45 min. instruktion af henholdsvis Anni eller Thomas. Anne Mette og jeg fik Thomas, der gjorde det godt. Der blev sat lidt lys, og vi øvede overgange. Eftermiddagen sluttede med evaluering.

 

Kl. 18 var der festmiddag. Jeg benyttede pause forinden til at pakke. Friluftsholdet havde pyntet smukke borde. Vi kom til at sidde holdvis.

 

Lammekølle med flødekartofler, tzatziki og salat

Kage med hindbærpuré

 

Herefter var der kaffe i opholdsstuen, inden vi gik til raku-, maler- og akvarelholdets fernisering. Der serveredes en lille intellektuelt glas. Deres resultater var glimrende. Derefter var det teaterholdets tur til at vise, hvad vi havde arbejdet med. Det blev pænt modtaget.

 

Aftenen sluttede i "Caféen" med underholdning og hyggemusik fremført af Maria (klaver) og Henrik (fløjte). Højskolen havde givet vin til maden. Da vores hold skulle føre os frem, drak vi kun et par glas hver under middagen, så der var et par flaske med oppe i caféen. Da de var væk, og det gik hurtigt, når der er 11 om det, gik jeg ned og købte en flaske til mig selv. Jeg fik et glas selv. Resten blev betragtet som fælles. Samme skæbne led mit forsøg no. to.

 

Natmaden var flot med oste, brød, frugt og kage i lange baner. Ved 01.30-tiden trak de fleste sig tilbage, og jeg lod fornuften råde og gjorde det samme.

 

Lørdag, den 8. juli, 2000


Op kl. 07.40. Badet sprang jeg over og var parat til morgenmaden 08. En halv time efter sagde jeg farvel til holdet, hentede min kuffert og smed værelsesnøglen i den anviste kasse. Dermed var det slut. Da jeg kom til Hobro, handlede jeg i Favør, tog en lur på et par timer og var parat til at møde Bente Holst, der kom kl. 14

 

Generelt:

 

Silkeborg højskole er et dejligt sted. Udendørsarealerne er meget velholdte. Skolen har som en af sine målsætninger, at der skal hænge god kunst på væggene, og det gjorde der! Vores undervisere var særdeles kompetente og professionelle. Stemningen på stedet er rar og varm. Forplejningen var der ikke kælet alverden for. Vi fik god mad, men i forhold til de tre andre højskoler, jeg har været på, var den på det jævne.

 

Teaterøvelserne er beskrevet i filen "Teaterøvelser, Silkeborg Højskole.doc". Vi kom igennem en masse øvelser af gymnastisk art. Mærkede efter i vore kroppe, som det hedder, og skulle koncentrere os om brugen af bestemte muskler. Disse øvelser deltog jeg i uden nogen form for begejstring. Nogle tror på sådan noget og opnår et saligt udtryk under udførelsen. Jeg føler mig lettere fjoget under sådanne seancer.

 

Pris for opholdet inkl. tillæg for eneværelse kr. 2.880,- kr.