Støvring Højskole, 8.-14. juli 2001

 

 

Dette års højskoleophold var ikke planlagt i god tid. Da jeg startede på sommerferien var det uden faste planer overhovedet med nogle muligheder i tankerne. Der var ikke råd til det helt vilde efter indkøb af nye tænder. Det var således først mandag den 2. juli, at jeg besluttede mig for at tage på højskole. Teater var der ikke noget af. Akvarel, sport og familie kan det være lige meget med, så mulighederne var ikke så mange. Når dertil medtænkes det sene tidspunkt for tilmelding, valgte jeg at ringe til Støvring og spørge, om de havde en stol ledig til kurset "Rundt om Limfjorden - En egn og dens forfattere".

 

Onsdag kørte jeg til højskolen, betalte 1750,- kr. og indskrev mig som dagelev. At jeg derved sparede 1150 kr. til et enkeltværelse var godt nok. Men denne form for ophold skal ikke gentages. Herom senere.

 

Søndag, den 8. juli 2001


16.50 dukkede jeg op på skolen. Da jeg ikke havde noget værelse at indrette mig på, kunne jeg gå til kaffe og indledende snak. Vejret var godt, så vi sad udenfor og ventede på den første middag. Denne introduceredes af en madmoder, Krista. Hun indledte hvert måltid med at fortælle om, hvad der skulle spises.

 

Marineret kalkunschnitzel, persillesauterede kartofler, tomatsalat.

Melon og et jordbær. 

 

19.30 var der velkomst i Huset. Huset er en tidligere frimenighedskirke, der i dag er en del af højskolen. Aldrig har jeg oplevet en bedre pianist til ledsagelse af fællessang, Lone Frederiksen (organist i Brønderslev). Hun evner til fulde at udforme sit akkompagnement, så det støtter. Når "menigheden" var på hjemmebane og helt fortrolig med melodien, fyldte hun en masse toner på. Når vi var på "Herrens mark", fik vi kun en tydelig melodistemme.

 

Herefter guidede forstanderen, Niels Larsen, litteraturholdet rundt på stedet og fortalte om skolens linier: Multimedier, teater og film. I "Den blå stue" - et undervisningslokale, som ikke er ændret siden skolen blev bygget i 1906 - fik vi fortalt om højskolens historie. I en periode var specialet kursus for brugsuddelere.

 

Kammermusik var det andet kursus, der var på programmet. Disse folk spillede sammen under ledelse af tre instruktører.

 

Aften udendørs med almindelig snak. 22.30 til Hobro

 

Mandag, den 9. juli 2001


07.30 kørte jeg hjemmefra. Stødte venstre storetå, da jeg købte benzin. Det kommer til at koste en negl, og tåen generede mig hele dagen. Strengt taget kunne jeg have ventet en halv time med at tage hjemmefra, men højskole er i høj grad samvær, så jeg tog morgenmaden med på skolen.

 

Morgensamling 08.30: Lidt korsang, sjovt nok - men korsang!

 

Ugens første foredrag var om Jeppe Aakjær holdt af forfatter og tidligere højskolelærer Knud Peder Jensen. I denne beretning kommer der ikke et referat af foredragene - ej heller af de to ekskursioner. Forfatterskaberne kan man læse mere kvalificeret om andre steder.

 

Frokosten var hver dag god. Det gjaldt forplejningen i det hele taget, at den som sædvanen er på korte kurser var fremragende. Veltilberedte råvarer i den billige ende er det en fornøjelse at sætte til livs.

 

Eftermiddagens foredragsholder var Niels Birger Vamberg: Portræt af Johs. V. Jensen. Han (NBV) var formidabel og røbede en utrolig indsigt.

 

Det viste sig, at højskolen havde indbudt andre til at overvære foredragene formedels en betaling af 40 kr. Til Vamberg mødte der mange op, og der var trangt i den lille skolestue. For de af os, der ikke havde ladet en blok eller andet ligge fra formiddagens foredrag var det en bet at måtte tage til takke med nogle elendige pladser. I det hele taget egnede lokalet med en bordopstilling i hestesko sig ikke til sig ikke til foredrag af længere varighed. De, der er henvist til at sidde med siden til foredragsholdere generes af ømhed i nakken. Til foredrag skal tilhørerne sidde med front mod taleren. Belærte af erfaringen med de udefra kommende var vi nogle, der efterfølgende mødte op så betids, at vi kunne sikre os en ordentlig plads.

 

Tåen smertede. Alligevel humpede en halv tur i Støvring inden middagen.

 

Ristaffel

Fromage

 

Kørte hjem 19. Havde ikke lyst til at deltage i koraften, og der var ikke så meget at komme efter mht. til alm. samvær. Har alle dage været lidt allergisk overfor korsang og folkedans. Holdet bestod af 19 kvinder og 4 mænd. En stor del er pensionister.

 

Tirsdag, den 10. juli 2001


Afg. 7.30 - Morgenmad

 

Morgensamling: Lidt om Karl Nielsen og Rued Langgaard, musikeksempler.

 

9.30: Ekskursion, "Johs. V Jensens Himmerland" ledet af Jørgen Brøndlund Nielsen. Han besidder en utrolig viden om Himmerland og forfattere. Vi kom til Guldager, Lovns, en kirke, der har inspireret Martin A. Hansen til Orm og Tyr. Ad smalle veje gik det, og vi nåede Farsø. Her var vi i Thit Jensens Mindestue, hvor vi fik et lille og udmærket foredrag af kustoden. Vi så huset hvor Johs. V. Jensen er født. Frokosten blev indtaget ved hans mindesten. Krista havde smut lækre madpakker til os. Tilbageturen gik over Ærtebølle og Trend.

 

15.30 var vi tilbage, og der stod kaffe parat. Der var masser af tid og meget sparsomt med jævnaldrende at sludre med, så jeg tog til Aalborg for at få taget mål til kostume til min statistrolle i Jakob von Thybo. Skrædderen havde ferielukket.

 

Fiskemousse

Sprængt svinekød med kartofler og spinat.

 

Aftnens program bød på Birthe Arnbak (78), der fortalte om sit liv og sine digte i Huset. Hendes liv har været spændende. Hun blev født i overklassen og blev tilsvarende gift med en mand, der kunne tjene penge. Kaffe med hende til bords. At jeg kom til at sidde ved siden af hende ude på terrassen var et tilfælde. I dag er hun hæmmet af overvægt og gangbesvær. Hendes hengivenhed og stolthed overfor den afdøde mand var smuk, og der er liv i kvinden.

 

Hjemme 22.15

 

Onsdag, den 11. juli 2001


Afg. Hobro 07.30. Morgenkaffe

 

Morgensamling: Niels Larsen om fortællingen. Jeg har netop læst Vigga Bro: I orkanens øje. I denne lille bog gør hun rede for såvel fortællingens væsen som teknikkerne, så jeg kunne kun nikke genkendende og "bedrevidende" til det, manden fortalte.

 

Formiddag: Knud Erik Pedersen om Thøger Larsen. Dejlig oplæser.

 

Eftermiddag: Knud Sørensen om Aksel Sandemose, i Huset. Slut 16.20.

 

Aftenens program var en gåtur i Rebild Bakker. Vejret var ustadigt med regn. Dagligstuen var gabende tom for mennesker, hvilket er logisk nok. Havde jeg boet på skolen, ville jeg også have trukket mig tilbage til værelset for at slappe af på langs en times tid. Ergo stod jeg af og var hjemme kl. 17.

 

Torsdag, den 12. juli 2001


Morgenkaffe og morgensamling. Morten (musiklærer) fortalte lidt om bratch'en og spillede et stykke af Vilhelm Heinesen.

 

Dagen bød på en ekskursion til Salling og Mors. Vi så Aakjærs arbejdsværelse samt hans grav på Jenle og spiste Kristas smørrebrød i laden, der er indrettet som museum. På Mors besøgte vi Nykøbing bibliotek, hvor der er etableret et Sandemose arkiv. Her fortalte overbibliotekaren og fremviste eksempler på samlingens originale manuskripter. I Nykøbing stødte Jørgen Brøndlund Nielsen til. Herfra gik det med ham ved bussens mikrofon til nordspidsen af Mors, hvor Fegge Klint rejser sig pompøst i det ellers flade landskab. Vi skulle med den lille færge over Feggesund. Vi fik lidt ventetid, da en rutebus skulle over før en turistbus. Det var en af de mange dage, hvor det er rigtigt, at blæsten går frisk over Limfjordens vande.

 

På turen sad jeg ved siden af Irene med en hyggelig snak til følge. Vi har begge været på Højskolen i Thy og mindedes i fællesskab Niels's fortælling om Prins Amled. Denne sagnfigur hævdes at være begravet ved Feggesund. Det er på baggrund af dette sagn, Shakespere skrev Hamlet.

 

Næste mål var Vesløs Forsamlingshus og Skjoldborgs hus. Skjoldborgs hus er et af de mange eksempler på små museer, man sagtens kan være foruden. I forsamlingshuset drak vi den medbragte kaffe og fik af Knud Sørensen et godt foredrag om Johan Skjoldborg. Så tog Brøndlund over igen og fortalte på hjemvejen om Vejlerne, Aggersborg og Skarp Salling Kirke. 17.45 var vi tilbage i Støvring.

 

Ostegratinerede pandekager med fyld

Hybensuppe med creme fraiche

 

På programmet stod der friaften. Kirsten, Rita, Grethe og Irene ville se Blåkilde, som de have hørt om på tirsdagens gåtur. Jeg tog med som ham, der finder vej og gik selvfølgelig med ned til kilden. Vejret var tørt, og vi fik en smuk spadseretur i engen. Herefter returnerede jeg til Horsøparken.

 

Fredag, den 13. juli 2001


Mødte til morgensamling kl. 08.30. Niels fortale fra Decameron historien om Falken. Det gjorde han rigtig godt.

 

Formiddagen stod Knud Erik Pedersen for. Denne gang fortalte han om sit forfatterskab og Esben-bøgerne.

 

Frokost var denne sidste dag fra kl. 12 - 13

 

Det sidste foredrag var med journalist (Berlinske Tidende) og forfatter af biografier Jens Andersen med titlen: Thit Jensen - den sidste valkyrie. Han var blændende god. Igen var vi alt for mange i lokalet.

 

15.30 gav kammermusikholdet koncert i huset. Nogen stor musikalsk oplevelse var de 10 numre selvfølgelig ikke. Det gode ved oplevelsen var at lytte til musik fremført at amatører med lyst og kærlighed til musik. Der blev klappet grundigt - ikke kun af pligt, men også fordi kursisterne hver på deres niveau havde en oplevelse at byde på.

 

Der var tid nok til at jeg kunne køre hjem og skiftede tøj til den afsluttende festmiddag kl. 19.

 

Kold agurkesuppe med rejer

Lammeryg med paprikakartofler, tomatsalat og marinerede bønner.

Hjemmelavet is med jordbærpurre.

 

I aftenens løb var der masser af fællessang og musikalsk underholdning. Jeg fik over 6 timer drukket en flaske rødvin og var absolut egnet til at køre hjem 01.30.

 

Hermed var det slut med mit højskoleophold. Lørdagens program var "Morgensamling og farvel i Huset" kl. 09. Det undlod jeg at køre efter.

 

 

Generelt


Opholdet var fagligt set særdeles godt. Foredragsholderne og skolens lærer var alle kompetente mennesker, der til fulde samtidig evnede at få deres budskab fremført. Ledelsen udstrålede venlighed og imødekommenhed. Forplejningen var glimrende. De to ture var godt tilrettelagte og blev gennemført på en god og givende måde. Brøndlund er en perle som guide i Himmerland.

 

At jeg så ikke fik den højskoleoplevelse ud af det, som jeg forventede, hænger til en vis grad sammen med, at jeg ikke boede på skolen. På den anden side var det godt nok, for på litteraturholdet kom vi ikke til at kende hinandens navne. Og det var der ingen grund til, da de fleste enten pga. alderssvækkelse eller ulyst ikke indbød til snak ud over det høflige. Aldrig har jeg da set så megen avislæsning på et sommerkursus og hermed signalet: Jeg vil ikke snakke nu. "Fest og farver" var der intet af. Hermed har jeg fået den lære, at jeg skal holde mig langt væk fra noget, man på forhånd kan skønne er et teoretisk kursus med et markant overtal af kvinder og pensionister på holdet.

 

Musikholdet var langt mere åben og snakkende - det var også et yngre hold med folk i alle aldre. Af gode grunde ønskede de at bruge tiden på sammenspil om aftenen. Det var jo det, de var kommet for!