Fotolære - digital |
Erik Kjær |
|
|
Til elever
Fotografi med mobiltelefon kommer vi ikke ind på.
Der er to måder at fotografere på. Vi tager billeder for at have nogle minder, og vi tager fotografier for at fortælle en historie. Minder hører privatlivet til. Det kan være skægt, sjovt, hyggeligt og godt at fotografere venner, familie og kæledyr. Disse billeder skal ind i det private fotoalbum. Det har ikke så meget med fotolære at gøre. |
|
|
|
Den anden måde at fotografere på er, når vi forsøger at fortælle "en historie". Det vil sige, at vi forsøger at fortælle noget, der kan have interesse for andre end familie og venner. Enhver kan tage et billede, men det bliver først interessant for andre, hvis fotografen vil fortælle noget med sin optagelse.
Jeg ved det godt. Det er dejligt at se billeder af sig selv og sine venner og bekendte, og der er mange af den slags billeder på nettet. Fint nok - og har fotografen så tilmed gjort sig umage for at lave et skarpt billede med de rigtige farver er det endnu bedre. Et fest-billede, et fjolle-billede, et famile-billede eller et portræt bliver bedre, hvis det beskæres og justeres.
Fotolære handler om, at du skal blive bedre til at lave billeder. Bedre bliver man kun, hvis man kender noget til både teknik og komposition.
Jeg har eksperimenteret med foto, siden jeg var 14 år og købte mørkekammerudstyr for mine konfirmationspenge. Desværre havde jeg som voksen ikke råd til at lave farvebilleder. Det blev kun til sort/hvid. Farvefilmene måtte fotohandleren tage sig af. I dag er det til at have med at gøre. Vi kan få lavet billeder til 1,00 kr. stykket, og "filmen" koster ikke noget, når vi fotograferer digitalt. Vi kan i dag tage 100 billeder med det digitale kamera og få dem lavet ved fotohandleren til ca. 125,- kr. For 15 år siden ville det med film og fremkaldelse have kostet 600,- kr. I dag kan vi bare fotografere løs, og når vi så kommer hjem, kan vi smide de billeder væk, vi ikke vil beholde, - og det har ikke kostet noget at gå amok med udløseren.
Mit råd er, at du ikke skal tænke så meget på udstyr. Tænk hellere på, hvad det er du fotograferer. Med en sløv computer og et billigt kamera kan du lave fremragende fotografier.
Kunsten er at få lavet et billede, der svarer til det man ser. Hvis du vil have dine foto med hjem, kan du tage en USB-stick med. En MP3-afspiller kan også bruges. Endelig kan du maile til dig selv, hvis du ellers har plads nok i din postkasse.
Der findes et gratis program, som kan bruges til billedbehandling. Det hedder IrfanView. Du kan hente det her. Et andet gratis program er Picasa. Det kan hentes her. Programmet Photofiltre er en tredje gratis mulighed. Kan hentes her. Hvis du vil prøve Photoshop Elements hjemme, kan du hente det her. Programmet virker i 30 dage. Hvis du vil have programmet i længere tid, er du nødt til at købe det. Det koster 7-800 kr. Du kan ikke låne det af mig.
/-ek |