Skrivemaskine - Adler Tippa

Tilbage

 

 

Jeg har ikke min Adler Tippa længere. Den fulgte mig i mange år. Desværre er hukommelsen som en si, men noget kan jeg da huske og reflektere mig til.

 

Det var på Tippa'en, jeg skrev mange af mine opgaver i min seminarietid, og der blev forsøgt med digte, et par noveller og indlæg til skolebladet, "Akset".

 

Som lærer blev den anvendt mange gange. Der er skrevet mange spritstencils på den, indtil skolen fik en sværtekopimaskine, som krævede stencils af en kvalitet, der bedre lod sig fremstille på skolens kontorskrivemaskine med et ensartet anslag. Da skolen fik en stencilbrænder, kunne Tippa'en bruges igen. (Der brændes en kopi af et dokument. Det kunne også være et udklip fra en avis.)

 

Hvor er det da blevet lettere i dag. Et fejlslag på Tippa'en betød, at man måtte i gang med et specielt viskelæder, der var beregnet til at fjerne et par forkerte tegn på papiret. Senere fik vi små stykker papir påført en hvid farve, der som en stykke karbonpapir kunne placeres ovenpå det forkerte tegn på dokumentet. Så slog man farvebåndet fra og tastede det forkerte tegn igen, og vupti: Nu var det overskrevet med hvid farve - og dermed forsvundet fra dokumentet.

 

"Fjumreblæk" - Correction Fluid kan stadig købes. Det kan sammenlignes med en lille flaske hvid neglelak. Med den tilhørende pensel kan det forkerte overmales, og efter en kort tid kan der overskrives.

 

Skrev man forkert på en stencil, var der kun ét at gøre: Start forfra!

 

Maskinen fulgte mig i mange år afbrudt af et par år, hvor der var en udrangeret kontormaskine i hjemmet. Den røg efter jeg fik blækprinteri 1993.